21. 11. 2024   |   svátek má Albert
 

Makaróny se sýrem a šunkou

Název Množství a jednotka
makaróny 350 g
sýr eidam cihla 30% 100 g
tavený sýr smetanový 2 kostky
sýr Čedar 25 g
šunka 80 g
Zobrazit všechny ingredience

večeře
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření: 20 min.
Mamut :-)



Postup
Makaróny nebo špagety uvaříme v osolené vodě doměkka - na 3 l vody dáme 3 kávové lžičky soli. Než se uvaří makaróny, připravíme si sýrovou omáčku. Do hlubší pánve (nejlépe wok) nalijeme šlehačku, přidáme sýry - můžeme zužitkovat zbytky sýrů z lednice - eidam, čedar, tavené sýry bez příchuti, dohromady aby jich bylo cca 150 - 200g, tvrdých sýrů by měla být ale nejméně polovina. Tvrdé sýry předem nastrouháme na hrubém struhadle, plátkové sýry natrháme na menší kousky, aby se rychleji rozpustily. Sýry nasypeme do šlehačky a necháme rozpustit. Občas promícháme. Jakmile se sýry rozpustí, přidáme šunku nakrájenou nadrobno - zase můžeme spotřebovat různé zbytky salámů (šunka, kousek uzeného, anglická, šunkový, krůtí, lépe měkké salámy, ale když dáme kousek trvanlivého, taky se nic nestane, jen bude v jídle krapet tvrdší). Okořeníme 1/2 lžičkou sušené bazalky, opepříme a ochutnáme, pokud je potřeba, přisolíme nebo přidáme půl lžičky podravky. Sýry samy o sobě jsou dost slané, takže to obvykle není potřeba. Uvařené makaróny scedíme a přidáme na pánev k omáčce. Dvěma vařečkama pořádně promícháme, už jen prohřejeme a podáváme posypané petrželkou.


 


RECEPTY

Pstruh na másle

Postup: Pstruha omyjeme, ostraníme hlavy, osušíme, prosolíme i zevnitř a necháme... zobrazit recept

RECEPTY

Vepřová panenka s pažitkovým přelivem

Postup: Z másla a hladké (nebo kukuřičné) mouky připravíme světlou jíšku, zředíme... zobrazit recept

RECEPTY

Maminčin jablkový závin 1

Postup: Na vál prosijeme mouku, přidáme prášek do pečiva, změklé máslo, cukr, vejce a... zobrazit recept

RECEPTY

Pečené plněné papriky

Postup: Mleté maso - nejlépe hovězí s vepřovým půl napůl, ale může být i jen hovězí... zobrazit recept

RECEPTY

Falešná svíčková s cibulovou omáčkou

Postup: Falešnou svíčkovou nakrájíme na silnější plátky a okraje mírně nařízneme.... zobrazit recept

VÝŽIVOVÁ PORADNA

Čím začít?

Napíšu, jak jsem se toho chopila já – třeba to někomu, kdo se ještě neodhodlal,... zobrazit článek

RESTAURACE

Zámeček pod hradem

Restaurace hotelu Zámeček je umístěna v historickém pivovarském sklepení a...